Word zelf een expert

Het expert programma is voor wie verschil wil maken zónder harder te hoeven werken.

Met Rake Vragen breng je een beweging op gang. Jouw vraag maakt los wat vast zit. Alle tijd en energie die nodig was om de de situatie te houden zoals ‘ie is, komt beschikbaar.

In het expert programma leer je je eigen Rake Vragen te maken. Voor jezelf en voor anderen. Zo breng je een beweging op gang, op lagen die voorbij het zichtbare gaan.

Rake Vragen zijn grappig, scherp, licht, uitnodigend, stevig, heftig, moeilijk en makkelijk. En dat allemaal tegelijk.

Het expert programma bestaat uit 3 modules:

1 het kunnen kiezen van jouw kwaliteit van aanwezigheid
2 zelf Rake Vragen maken
3 weten waar vragen en antwoorden vandaan komen

Iedere module bestaat uit een online voorbereiding, drie trainingen van Siets Bakker en een online verdieping. Het programma wordt ondersteund door de What’sApp groep waar ervaringen in gedeeld worden. Het online materiaal bestaat uit video’s, leesmateriaal, opdrachten, reflectievragen en allerlei tips voor verbreding en verdieping. Door de online voorbereiding wordt de gezamenlijke trainingstijd maximaal benut.

Word zelf een expert voor slechts € 895,-

(inclusief 21% BTW)

Inhoud van het programma

Module 1: jouw kwaliteit van aanwezigheid

In de eerste module leer je over hoe je jouw kwaliteit van aanwezigheid kunt beïnvloeden, zodat je alleen al hierdoor, meer impact hebt.

Voorbereiding

De eerste voorbereiding bestaat uit een beetje theorie en praktische opdrachten waar je gelijk wat aan hebt.

Expert training

We trainen hoe jouw kwaliteit van aanwezigheid hoog te maken, anderen te helpen óók een hoge kwaliteit van aanwezigheid te hebben en experimenteren ter plekke met verschillende mogelijkheden.

Verdieping

Hier leer je hoe je anderen kunt begeleiden om hún kwaliteit van aanwezigheid te vergroten. Zodat meer mogelijk wordt.

Module 2: zelf Rake Vragen maken

In het lesmateriaal zitten veel kant-en-klare Rake Vragen, om je op weg te helpen. Maar expert kan ook zelf eigen vragen maken.

Voorbereiding

De ontwerpregels voor Rake Vragen zijn aan de beurt. Je leert Rake Vragen te formuleren.

Expert training

We toetsen de vragen die je hebt gemaakt op hun effect. Soms maken we ze nóg raker. We trainen het ter plekke maken van vragen. Zodat je niets hoeft te onthouden en bewust bekwaam bent.

.

Verdieping

Je leert om waar te nemen met een hoge kwaliteit van aanwezigheid en via een vraag je waarnemingen terug te geven.

.

Module 3: waar antwoorden en vragen vandaan komen

Een vraag komt niet uit de lucht vallen. Waar jij als vraagsteller mee verbonden bent, bepaalt je vraag. Hetzelfde geldt voor het antwoord. Om zowel de vraag als het antwoord betekenis te kunnen geven, is het nodig dat je iets van deze verbindingen weet.

Voorbereiding

Een pittige voorbereiding: wat zijn systemen, hoe werken ze en hoe beïnvloedt dat je vraag?

.

Expert training

In de laatste expert training maken we het persoonlijk. Je leert herkennen hoe jouw systemen doorwerken in jouw vragen. En hoe de systemen van de ander doorklinken in de antwoorden.

.

Certificaat

Deelnemers die het complete programma gevolgd hebben, ontvangen een certificaat.

.

Na het expert programma

Ook voor experts is het fijn om verschillende hulpbronnen te hebben. Je krijgt er maar liefst drie als onderdeel van het expert programma.

Herhaling

Na afloop krijg je nog 10 weken lang elke week een Rake Vraag in je mailbox. Om te helpen herhalen en toepassen.

.

Voorbeelden

Je krijgt toegang tot de website met de methodes. Zodat je nog meer tools hebt om het geleerde toe te passen,

Delen

De blijft What’s App groep actief, ook na afronding van het programma. Om te delen en te helpen.

.

.

Word zelf een expert voor slechts € 895,-

(inclusief 21% BTW)

Praktische informatie en aanmelden

Groep 2018-02

Je ontvangt de eerste voorbereidingsles op 4 september.

De expertmeetings zijn op 17 september15 oktober en 12 november.

Handig om te weten

  • De video’s in de voorbereiding en de verdieping duren steeds 30 minuten per keer. De video’s zijn ook per deel te bekijken. Zo kun je gemakkelijk sommige stukjes terugkijken.
  • Reserveer voor het uitwerken van de opdrachten steeds 1-2 uur per keer. De opdrachten zijn praktijkgericht.
  • In de What’sApp groep kun je ervaringen delen en directe feedback vragen.
Locatie

De experts meetings worden altijd gehouden in ‘Koog aan Zee’ in Koog aan de Zaan. Dat ligt tegen Zaandam aan. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid en de locatie is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Kijk op www.koogaanzee.nl voor meer informatie.

De expertmeetings beginnen altijd om 09:15 en zijn rond 12:45 afgelopen.

Het is niet moeilijk. Stel jezelf open en ontdek de wereld achter Rake Vragen.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is gek genoeg, meer op mezelf te vertrouwen. Dit programma heeft me op die manier een spiegel voorgehouden. En als coach heb ik een er een mooie en goed bruikbare methodiek bij gekregen.

José Vervloed

coach & trainer

Ik probeerde altijd hele goede vragen te stellen. Vragen die ertoe doen. Met de vragen die ik stelde, testte ik altijd allerlei hypotheses uit. In dit programma heb ik geleerd dat dit helemaal niet nodig is. Ik kan nu veel sneller en scherper in gesprek met mijn opdrachtgevers.

Paul

Consultant

Ik ben geen fan van online leren maar dit programma me verrast. Ik kon de stof direct toepassen en daardoor voelde het niet als ‘extra’. Siets reageert snel en adequaat als ik een vraag heb. Eigenlijk heb ik hier veel meer aan gehad dan aan het interne MD programma dat ik vorig jaar gevolgd heb.

T. vd P.

afdelingsmanager

Veel gestelde vragen. Met antwoorden

Voor wie is het expert programma?

In het expert programma is werk de context. De voorbeelden en opdrachten gaan over werksituaties. Als jij in een complexe omgeving werkt of de omgeving is van grote invloed op je werk, dan is het expert programma voor jou. Bijvoorbeeld als je coördineert, adviseert, begeleidt, inricht, vormt, stuurt, leiding geeft of beïnvloedt.

Je leert hoe problemen in het zichtbare deel van die omgeving, vaak veroorzaakt worden in het deel dat voorbij het zichtbare is. En welke vragen je kunt stellen om dat weer zichtbaar te maken.

Deelname aan het expert programma draagt ook direct bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, je zult je een rijker en voller mens voelen.

Kan ik ook per bank overboeken?

Ja, je kunt ook betalen door middel van een bankoverschrijving. Je deelname is definitief na ontvangst van betaling.

Als ik op een van de data van mijn groep niet kan, mag ik dan met de andere groep meedoen?

Nee, je kunt alleen meedoen met de expert meetings van je eigen groep. Het programma heeft een bepaalde inhoudelijke opbouw die vraagt om een volgorde en de groep waarin je meedoet, is onderdeel van het programma. Om deze redenen is het niet mogelijk om gemiste expert meetings in te halen bij een andere groep.

Er is wel een individuele inhaalmogelijkheid. Hiervoor maak je een afspraak met mij.

 

Wat is de studiebelasting?

De totale studiebelasting voor het hele programma is 18 uur, exclusief de opdrachten. De studiebelasting is verdeeld over de drie modules van het expert programma. Alle opdrachten zijn zo gemaakt, dat je ze direct kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Werk dat je toch al ging doen. De verdiepingen vragen een ongeveer gelijke tijdsinvestering.

 

Krijg ik een certificaat of een bewijs van deelname?

Je krijgt een certificaat als je het complete programma gevolgd hebt.

 

Hoe verhoudt het expert programma zich tot het boek Rake Vragen?

In het expert programma wordt dezelfde kennis gebruikt als die in het boek beschreven staat. Het programma gaat wel nog enkele stappen verder: het is veel interactiever en we maken gebruik van vormen en oefeningen die niet in een boek kunnen.

 

Welke voorkennis is nodig?

Er is geen specifieke voorkennis nodig. De voorbeelden en opdrachten richten zich grotendeels op een werksituatie. Rake Vragen hebben het meeste effect wanneer jij als professional op een of andere manier invloed kunt uitoefenen op je omgeving. Als adviseur, beleidsmedewerker, leidinggevende, OR-lid, projectleider enzovoorts.

 

Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?

Deelname aan het expert programma is persoonlijk en niet overdraagbaar. In bijzondere omstandigheden kun je jouw deelname eenmalig verschuiven naar de volgende lichting of, als de eerste expert meeting nog niet heeft plaatsgevonden, je laten vervangen.

 

Hoe is mijn privacy gewaardborgd?

Jouw gegevens zullen nooit met derden gedeeld worden. Wij volgen alle standaarden die hiervoor gelden. In de expert meetings deel je zo min mogelijk specifieke informatie. Het is voor de leeropbrengst niet nodig om precies te weten waar jij werkt of in welke rol. Jij bepaalt zelf wat je wel en niet verteld. In de eerste expert meeting is gelegenheid om aan te geven of je wel of niet wilt deelnemen aan de gesprekken in de eigen What’s App groep.

 

Op welke kennisbronnen zijn Rake Vragen en het expert programma gebaseerd?

Siets Bakker: ‘Ik ben als organisatieadviseur vooral gevoed door alle ervaringen in de praktijk. Of zoals ik soms zeg: ‘ik sta altijd aan’. Al zolang ik me kan herinneren ben ik aan het waarnemen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Waarom is dat zo? Ik experimenteer op mezelf. Hierdoor heb ik een gevoelige antenne ontwikkeld voor wat effecten in communicatie zijn. Mijn opleidingen in systemisch werk hebben me geleerd naar meerdere lagen te kijken. Dat je iets niet kunt zien, betekent niet dat het niet bestaat. De practioner en master NLP die ik gedaan heb, hebben me geleerd taal te vormen. Verder lees ik alles wat los en vast zit. Ik ben vooral dol op autobiografieen. Ik vind het razend interessant om te lezen hoe mensen hun eigen keuzes ‘verantwoorden’ en de publieke effecten te zien.’

 

Kan ik de kosten als bedrijfskosten opvoeren?

Als je een onderneming hebt, en je gebruikt de cursus in het kader van je beroep, dan telt de cursus gewoonlijk als bedrijfskosten. Maar als je het precies wilt weten, raadpleeg dan de website van de Belastingdienst.

 

Ik wil samen met mijn collega’s deelnemen. Kan dat?

In principe is het jullie besluit of je samen wilt deelnemen. Overweeg of je je vrij genoeg voelt in hun aanwezigheid en wat jouw leerproces het meeste versterkt.

Ben je met meer dan 3 collega’s, neem dan vooraf contact op. Misschien is dan beter om jullie deelname te spreiden zodat jullie context niet te dominant wordt voor de andere deelnemers.

Het is ook mogelijk om het expert programma als een in company aanbod op te nemen. De voorbeelden en opdrachten worden dan op jullie specifieke situatie aangepast.

 

Waar kan ik terecht als ik nog andere vragen heb?

Stuur een mail met je vraag naar contact@rakevragen.com Gebruikelijk worden alle mails binnen 24 uur beantwoord.