Over mij

Rake Vragen zijn voor mij een manier van werken geworden. Als ik ze niet hardop stel, dan stel ik ze in gedachten. Ik gebruik de Rake Vragen in allerlei verschillende situaties. Als ik een acquisitiegesprek heb, vraag ik me af waar het steeds niet over gaat, wat ik wel verwacht had. Of ik vraag me af hoe ik aangesproken word, met wie zitten zij aan tafel? Iemand die een gat moet vullen? Iemand die duidelijk anders is, een potentiële rebel? Of zien ze een beetje hun moeder als ze naar mij kijken?

Rake Vragen zijn open, en nodigen uit. Een Rake Vraag stuurt op geen enkele wijze. Juist ómdat de vragen zo open en uitnodigend zijn, brengen ze verdieping. Met een Rake Vraag kom je altijd op een laag van je vraagstuk, van jezelf of van wat het ook is dat je aandacht heeft. Wat eerst verborgen was, is nu zichtbaar. En daar kun je altijd verder mee.

 

De kaartenset met de Rake Vragen is een van de eerste producten die ik maakte nadat ik medio 2015 Uitgeverij Het Noorderlicht overgenomen heb van Jan Jacob Stam. De voorloper van de kaartenset heette ‘systemisch bekeken’ en is ontwikkeld door Anton de Kroon. Door de overname van Het Noorderlicht, had ik de gelegenheid om de kennis en het gedachtengoed dat bekend is geworden uit opstellingen, verder te ontwikkelen. Ik merk dat ik het vooral interessant vind om vormen en inhoud te kiezen, die naar mijn idee passen bij de tijd waarin we nu leven. Na al het pionierswerk van de ‘uitvinders’ of ‘ontdekkers’ van deze kennis, is het nu tijd om toe te passen, te integreren, gemeengoed te maken van deze kennis.

Op deze manier is www.rakevragen.com onderdeel van Het Noorderlicht.

Onder de vlag van Transitie Advies heb ik als organisatieadviseur talloze fusies en reorganisaties begeleid. Vaak in een rol als programmamanager HR/organisatieontwikkeling of vergelijkbaar. Vrijwel alle plannen en interventies die ik in dit soort projecten doe, zijn gevoed door dezelfde bronnen als waarmee ik de Rake Vragen gemaakt heb. In dit werk heb ik mezelf ook echt als Rake Vragen expert kunnen ontwikkelen. Reorganisaties gaan altijd over hetzelfde: het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten dragen. En zij kunnen dragen als ze weten of ze er nog wel of niet bij mogen horen in de toekomst. En als ze er niet meer bij mogen horen, welke acceptabele legitimatie daar onder ligt. Als ze er wel bij mogen blijven horen, wat is dan hun plek en wat zijn de voorwaarden waaronder de uitwisseling plaatsvindt? Deze logica is zowel geldig op het hoogste strategische niveau als op de bijeenkomsten waarin ik 150 boze medewerkers moest gaan vertellen welke besluiten genomen waren. Zo werk ik nuchter, intelligent en vernieuwend.

Contact naar aanleiding van www.rakevragen.com

3 + 7 =

Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .