Selecteer een pagina

Upgrade jezelf met Rake Vragen

Soms is het echt veel makkelijker dan het lijkt. Je kunt blijvend verschil maken als je je interventies richt op de onderstroom. Niet op de bovenstroom, waar de problemen zich laten zien maar op de onderstroom, waar problemen ontstaan. Dat is systemisch werken. Rake Vragen is de meest praktische en toepasbare vorm van systemisch werken. In het expert programma leer je alles wat je weten moet.

Rake Vragen bestaan uit:

 • de vraag die je stelt
 • hoe je jezelf organiseert als je de vraag stelt
 • hoe je naar de antwoorden luistert

Word ook een expert voor slechts € 745,-!

Rake Vragen zijn van nu. Expert worden betekent een upgrade van jou als professional. Alles wat je al weet en kunt wordt meer waard. Met Rake Vragen richt jouw handelen zich op de onderstroom. Zo hoef je veel minder hard te werken en haal je veel meer resultaat.

De basis van het expert programma is een online trainingsprogramma dat uit 7 lessen bestaat. In deze lessen leer je alles wat je weten moet. Iedere les bestaat uit een les met 30-45 minuten aan video’s, het transcript van de video (dat is dus gewoon een heel boek!), een werkboek met oefeningen, opdrachten en reflectievragen.

Jouw praktijk komt ruimschoots aan bod: je krijgt de kaartenset ‘Rake Vragen’ ter waarde van € 18,95 toegestuurd waarmee je het geleerde kunt toepassen. Bij het expert programma hoort een individuele coaching ter waarde van € 49,50. En je mag twee jaar lang zo vaak als je wilt, deelnemen aan de expert meetings ter waarde van € 74,50 per keer. Tijdens deze meetings ontmoet je andere deelnemers aan het expert programma en gaan we verdiepen, experimenteren, toetsen en natuurlijk veel lachen.

Les 1: Vragen als uitnodigingen

We starten bij jou, bij waar jij nu staat. Hoe jij jezelf organiseert als je een vraag stelt. En hoe je je moet organiseren om Rake Vragen te stellen. Je leert over onderstroom en bovenstroom en de vragen die jij graag en vaak stelt, komen aan bod.

Les 4: De bron van jouw vragen

De vragen die jij stelt, gaan net zo goed over jou als over de ander. Hoe gemakkelijk projecteer je niet iets dat van jou is op de ander? In deze les leer je dit te herkennen en wat te ‘dempen’. Je zorgt dat de vragen voor de ander zijn en niet voor jou.

Les 7: Leren van andere experts

In de laatste les krijg je een kijkje in de keuken van een aantal van mijn top-collega’s. Zij vertellen ieder vanuit hun eigen specialisatie vertellen hoe zij Rake Vragen toepassen in hun praktijk. Met natuurlijk weer uitgebreide werkboeken.

Les 2: Universele vragen

Er zijn een paar ‘universele’ vragen. Vragen die je vrijwel altijd kunt stellen en die zich direct op de onderstroom richten. Deze vragen kun je altijd stellen. Je leert niet alleen welke vragen dit zijn maar ook wáárom het universele vragen zijn.

Les 5: Rake Vragen maken

Rake Vragen zijn niet moeilijk. En ze hebben soms een wat eigen stijl. In les 5 leer je de grammaticale kenmerken van Rake Vragen herkennen. Zodat je daarmee iedere vraag heel gemakkelijk kunt herformuleren naar een Rake Vraag.

w

Coaching

Online coaching op een moment dat het jou uitkomt, over iedere vraag die jij wilt. De coachings zijn tegelijk een demonstratie van hoe je met Rake Vragen in de praktijk kunt werken. Neem de coaching op als je dat wilt om je leerervaring te versterken.

Les 3: Antwoorden horen

De kwaliteit van jouw aanwezigheid is net zo belangrijk als de vraag zelf. Je bent volledig aanwezig én trekt je tegelijkertijd een beetje terug. Hoe je dat doet, leer je in deze les. Want bij Rake Vragen is hoe je luistert naar het antwoord, onderdeel van de vraag.

Les 6: Werken met de vragenkaarten

Je krijgt ook de kaartenset ‘Rake Vragen’ toegestuurd. Deze set bestaat uit 45 vragen, in verschillende categorieën. Stuk voor stuk Rake Vragen. In deze les krijg je allerlei verschillende manieren om de kaarten te gebruiken, met instructie.

i

Kaartenset

De kaartenset helpt je een heel eind op weg. 45 Voorbeelden van Rake Vragen, handig ingedeeld in categorieën. Samen met les 6 vormen de kaarten een meer dan handige hulpbron.

Expert meetings

Zes keer per jaar zijn er expert meetings. Deze meetings zijn exclusief voor deelnemers aan het expert programma. Langs thema’s als familie, loopbaankeuzes, samenwerken, resultaten halen, projectmanagement en leiderschap kun je toetsen hoe je ervoor staat. De meeting is bedoeld om te oefenen, experimenteren, onderzoeken, ontdekken en wordt altijd door mij begeleid.

De expert meetings vinden altijd plaats op een vrijdag van 13:30 tot 16:30 in Berkhout of Den Haag en eindigen met onze eigen versie van een vrijdagmiddagborrel. Na aanmelding voor het expert programma ontvang je de data van de meetings.

Je kunt twee jaar lang zo vaak als je wilt, deelnemen.

Je hoeft niets af te leren.

Het expert programma past bij jou als je …

 • anderen begeleidt, in welke vorm dan ook;
 • gaat voor resultaten;
 • jezelf als instrument inzet en het daarom belangrijk vindt jezelf te ontwikkelen;
 • minder hard wilt werken;
 • minstens enige ervaring hebt in het werken met mensen om je heen;
 • zelf wilt bepalen wanneer je leert en hoe je het geleerde toepast;
 • systemisch werken wilt ontdekken;
 • zin hebt in weer even iets anders!

Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is gek genoeg, meer op mezelf te vertrouwen. Dit programma heeft me op die manier een spiegel voorgehouden. En als coach heb ik een er een mooie en goed bruikbare methodiek bij gekregen.

José Vervloed

coach & trainer

Ik probeerde altijd hele goede vragen te stellen. Vragen die ertoe doen. Met de vragen die ik stelde, testte ik altijd allerlei hypotheses uit. In dit programma heb ik geleerd dat dit helemaal niet nodig is. Ik kan nu veel sneller en scherper in gesprek met mijn opdrachtgevers.

Paul

Consultant

Ik ben geen fan van online leren maar dit programma me verrast. Ik kon de stof direct toepassen en daardoor voelde het niet als ‘extra’. Siets reageert snel en adequaat als ik een vraag heb. Eigenlijk heb ik hier veel meer aan gehad dan aan het interne MD programma dat ik vorig jaar gevolgd heb.

T. vd P.

afdelingsmanager

Geef je níet op als je …

 • op zoek bent naar hoe je vragen stelt die informatie vergaren;
 • nog nauwelijks ervaring hebt met de basis gesprekstechnieken;
 • een wetenschappelijke onderbouwing voor jou een voorwaarde is om iets waar te laten zijn. Zo is het programma niet opgezet, we werken vanuit jouw ervaring, jouw wereld;
 • niet bereid bent om te experimenteren, om je grenzen te verbreden;
 • je ervan overtuigd bent dat de huidige situatie onveranderlijk is. Dat niets wat je doet, verschil zal maken.

Alles wat je al weet en kunt wordt meer waard.

compleet expert programma

Upgrade jezelf met deze plugin!
745,-/€ 615,70 exclusief BTW
 • toegang tot alles. Jij volgt het programma in jouw tempo, op jouw moment

 • 7 online lessen, met korte en heldere filmpjes, 30-40 minuten per les

 • iedere les wordt afgesloten met reflectievragen die de inhoud naar jouw praktijk brengen

 • je krijgt de transcripts van filmpjes die samen de hoofdstukken van het boek over Rake Vragen vormen (alleen hier verkrijgbaar)

 • je krijgt de mp3 bestanden van de video’s. Om onderweg te kunnen luisteren

 • bij iedere les hoort een heel uitgebreid werkboek met opdrachten die je gewoon in je werk kunt uitvoeren. Alles wat je leert, kunt je direct gebruiken

 • tussen de lessen door krijg je verdiepingsvragen en -opdrachten

 • je krijgt de kaartenset Rake Vragen t.w.v. € 18,95 toegestuurd bij les 6

 • je krijg een coaching op iedere vraag die jij wilt, t.w.v. € 49,50, op het moment dat jij wilt

 • twee jaar lang onbeperkt toegang tot de expert meetings t.w.v. € 74,50 per keer

 • en het belangrijkste: je krijgt een reis die een upgrade is van jou als professional. Alles wat je nu weet en kunt, wordt meer waard!

Veel gestelde vragen

Ik kan of wil niet met iDeal betalen. Kan ik ook per bank overboeken?

Ja, je kunt ook betalen door middel van een bankoverschrijving. Je deelname aan de les begint dan vanaf het moment dat wij de ontvangen betaling hebben verwerkt. Dat is meestal binnen twee werkdagen na ontvangst.

Online leren hoe je vragen stelt. Kan dat wel?

Je leert niet alleen online maar ook samen met anderen. In de expert meetings. En in de coaching. Het is een compleet blended learning programma waarin beproefde didactische methodes worden gebruikt.

Het programma richt zich op mensen die al enige ervaring hebben in diverse gesprekstechnieken. Iedere les is een mix van theorie, voorbeelden, reflectievragen en opdrachten. Er zijn dus veel verschillende vormen om in te werken. Zo kun je steeds onderzoeken hoe het wel en niet werkt.

We starten bij waar jij op dit moment staat. De opbouw van het programma is zo, dat we steeds een element toevoegen. De complexiteit bouwt zich stap voor stap op.

Je kunt altijd contact met mij opnemen als je vragen hebt.

Ik weet niet of ik wel de discipline heb voor online leren. Wat is je advies?

Het expert programma bestaat voor een deel uit online inhoud maar voor net zo’n groot deel uit direct contact. In de expert meetings en de coaching. Als je twijfelt over of het je lukt de discipline op te brengen, meld je dan voor zo veel mogelijk expert meetings aan en plan in de week voor de expert meeting, enkele uren om je voor te bereiden. Dit werkt erg goed voor veel mensen.

Ik heb de kaartenset met Rake Vragen al, wat kan ik dan nog leren?

Het expert programma leert je wat er achter de vragen op de kaarten zit, waar de Rake Vragen vandaan komen. Zodat je zelf, je eigen nieuwe Rake Vragen kunt maken. Dat je Rake Vragen kunt stellen niet omdat je een kaartenset bij je hebt maar omdat de Rake Vragen uit jóu komen.

Hoeveel tijd kost deelname me?

Het is een heel compleet en rijk programma. Waarvan jij die delen volgt, die je aanspreken. Je krijgt iedere drie weken toegang tot de volgende les. Dat geeft focus. Iedere les begint met een video. De video’s duren iedere les ongeveer 30 minuten, soms wat meer, soms wat minder. Je kunt de video’s ook in delen kijken én je krijgt de uitgeschreven transcripts en mp3’s. De meeste deelnemers kijken delen van lessen meerdere malen.

Na de lessen zijn er reflectievragen en opdrachten. De reflectievragen zijn vooral bedoeld om nog even te ‘kauwen’ op de inhoud van de les. Dat kauwen doe je op de fiets naar de supermarkt. Of in de auto onderweg naar je werk. Het kost dus niet per se extra tijd.

De opdrachten zijn zo gemaakt, dat je ze direct kunt integreren in je dagelijkse praktijk. Werk dat je toch al ging doen. De kans is zelfs groot dat de opdrachten je tijd besparen! Omdat je je meer op de onderstroom zult gaan richten.

Per les ben je 1 tot 3 uur bezig. Afhankelijk van jouw leerstijl. Een investering die je zo terug verdient.

Wat als ik me inschrijf en het blijkt dat ik eigenlijk geen tijd heb het programma te volgen?

Vrijwel alle deelnemers aan het programma. hebben een schaarste aan tijd. Het programma is zo ingericht dat je zelf precies kunt kiezen, hoe en wat je doet. Je kunt kijken, lezen en luisteren. De opdrachten zijn direct te integreren in je dagelijks werk. Dat wat je toch al van plan was te doen.

Soms komt het door omstandigheden voor dat het tempo te hoog is. Geen nood, je houdt een jaar lang toegang tot het programma. Pak zodra het kan de draad weer op, daar waar je gebleven was.

Waar is de prijs op gebaseerd?

Het stellen van vragen is voor de meeste mensen geen core business. Het is een van de vaardigheden die je al dan niet succesvol maken in je werk. Dit programma bouwt verder op de basis die er al is én geeft een enorme verdieping.

Er zit veel tijd, aandacht en ervaring in het programma. Ik heb veel geïnvesteerd in een prettige vormgeving en structuur. De cursus is heel compleet, aan alle leerstijlen is gedacht. Ondanks dit hoge niveau wil ik niet de maximale prijs vragen. Ik vind het belangrijker om dit soort kennis toegankelijk te maken voor een brede groep mensen.

Tenslotte realiseer ik me dat het heel gemakkelijk is om de cursus te kopiëren of te delen. Ik hoop dat een goede balans in prijs en kwaliteit je hiervan zal weerhouden. Zodat recht gedaan wordt aan alles wat ik er in gestopt heb.

Krijg ik korting als ik de kaartenset al heb?

Sommige deelnemers aan het programma hebben de kaartenset al. Je kunt kiezen uit de volgende drie opties:

 • Je ontvangt gewoon een nieuwe kaartenset. Om zelf te houden als reserve of om weg te geven. Veel mensen die cliënten werken met de kaarten, geven na de sessie de kaarten waar mee gewerkt is, mee aan de client. Een extra setje kaarten is dan best handig.
 • Je ontvangt de Engelse set: Great Questions. Deze set is uitgebreid met nog eens 20 vragen die zich op jou als persoon richten.
 • Je krijgt € 10,- retour na inschrijving.

Je kunt je keuze aangeven in het opmerkingenveld bij je aanmelding.

Op welke kennisbronnen is het programma gebaseerd?

Ik ben als organisatieadviseur vooral gevoed door alle ervaringen in de praktijk. Of zoals ik soms zeg: “ik sta altijd aan”. Al zolang ik me kan herinneren ben ik aan het waarnemen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Waarom is dat zo? Ik experimenteer op mezelf. Hierdoor heb ik een gevoelige antenne ontwikkelt voor wat effecten in communicatie zijn. Mijn opleidingen in systemisch werken, hebben me geleerd naar meerdere lagen te kijken. Dat je iets niet kunt zien, betekent niet dat het niet bestaat. De practioner en master NLP die ik gedaan heb, hebben me geleerd taal te vormen. Verder lees ik alles wat los en vast zit. Ik ben vooral dol op autobiografieën. Ik vind het razend interessant om te lezen hoe mensen hun eigen keuzes ‘verantwoorden’ en de publieke effecten te zien.

Wat is systemisch werken?

Systemisch werken is het gedachtegoed dat gebruikt wordt bij opstellingen. In een opstelling zie en voel je direct hoe de onderstroom georganiseerd is. Vanuit de onderstroom worden symptomen geproduceerd die zich als problemen gedragen. Problemen die jij als professional moet oplossen. Als je het probleem alleen op de bovenstroom oplost, maakt de onderstroom gewoon een nieuw probleem. Opstellingen laten zien hoe de onderstroom eruit ziet. Rake Vragen geven het woorden, en maken dat je erover kunt praten.

Systemisch werken is dus interveniëren op de laag van de onderstroom. Als je het gevoel hebt dat je ergen ‘bovenop moet zitten’, een oplossing moet ‘monitoren’ of ‘controleren’ of moet ‘vasthouden’, dan is de kans groot dat je interventie zich op de bovenstroom richt. Want een oplossing op de onderstroom, die hoef je maar één keer te doen. Voor een blijvend verschil.

Rake Vragen is de tweede manier om op de onderstroom verschil te maken. Jouw Rake vraag geeft inzicht in hoe de onderstroom georganiseerd is, je weet dan welke interventie te plegen (die is vaak anders dan je van plan was!). Of je verandert direct de samenstelling van de onderstroom door je vraag. Dan is je vraag als interventie al voldoende.

Kan ik de kosten als bedrijfskosten opvoeren?

Als je een onderneming hebt, en je gebruikt de cursus in het kader van je beroep, dan telt de cursus gewoonlijk als bedrijfskosten. Maar als je het precies wilt weten, raadpleeg dan de website van de Belastingdienst.

Waar kan ik terecht als ik nog andere vragen heb?

Stuur mij een mail als ik nog niet al je vragen beantwoord heb: siets@rakevragen.com Gewoonlijk beantwoord ik alle mail binnen 24 uur.